Čo by sme to boli za Japonskú reštauráciu bez Ramenu. Prečo je ramen taký obľúbený ? Zaujíma vás, čo sa pod týmto tajomným názvom skrýva?

Ramen je jedlo, ktoré spája vaječné rezance a silný vývar, ktorý je obvykle pripravený z mäsa a riasy s názvom kombu. Kombu je morská riasa, ktorá sa pestuje v Číne, Japonsku, Rusku a Kórei, kde sa využíva na prípravu mnohých jedál ale i napríklad ako koreniny pre svoju zaujímavú exotickú chuť. Ďalšími prísadami, ktoré do ramenu patria sú ryby, vajíčka uvarené na tvrdo a chýbať nemôžu ani bambusové výhonky a jarná cibuľka, ktorá predstavuje príjemné spestrenie celého jedla.

Príprava jedla ramen sa líši medzi rôznymi kútmi Japonska veľmi výrazne a mnohé rodiny svoj recept doplnili o sušené huby, sójovú omáčku či iné druhy morských rias. Odlišnosti boli tak veľké, že dnes sa dokonca rozlišujú dva typy pokrmu ramen a to podľa toho, aký typ rezancov je v nich použitý. Natrafiť môžete na ramenu don, ktorý sa vyznačuje použitím bielych a širokých rezancov, ktoré sú vyrobené zo pšenice, a na ramen soba, v ktorom sa nachádzajú tmavé a tenké rezance najčastejšie pochádzajúce z pohánky alebo tmavej žitnej múky.

Pokrm ramen je predovšetkým vo svete známy tým, že sa jeho chuť popisuje ako chuť piateho typu s názvom umami. Dnes je ramen obľúbený po celom svete v rôznych kultúrach, pretože silný vývar má schopnosť posilniť telo i po ťažkej chorobe.

Rameny, ktoré môžete ochutnať u nás v Tatami odzrkadľujú naše poňatie chutí a spôsoby prípravy. Popri krevetovom a rybacom ramene, sme sa rozhodli vytvoriť receptúru aj na nie tak tradičnú zeleninovú variantu. Tešíme sa na Vaše dojmy z nich. Náš jedálny lístok  nájdete v sekcii Sushi MENU

Zeleninový Ramen v Tatami