História sushi ryže

Jednou z prvých japonských pochúťok, ktorá prenikla do sveta bolo sushi. Obľuba sushi bola natoľko výrazná, že postupom času začali vznikať celé podniky zamerané len na predaj tejto delikatesy a dnes dokonca sushi preniklo i do oblasti rýchleho občerstvenia. Hoci zloženie sushi je známe širokej vrstve ľudí, len málo z nich tuší, že pri výrobe obľúbenej delikatesy je používaný špeciálny druh ryže. Ako sa ryža, ktorá je používaná pri výrobe sushi, odlišuje a ako sa pestuje? To všetko sa vám pokúsime na nasledujúcich riadkoch priblížiť a vtiahnuť vás do sveta výroby sushi.

Poznávacím znamením ryže, ktorá je určená na sushi je oproti tej bežnej, je zvýšená lepivosť. Len vďaka nej je možné sushi pripravovať tak, aby sa dobre tvarovalo a držalo svoj tvar ako má. Rovnaký výsledok nikdy nedosiahnete s obyčajnou ryžou a preto sa nikdy v receptoch na sushi neodporúča nahradzovať sushi ryžu bežnou ryžou, pretože výsledok nikdy nebude taký, ako ste si predstavovali.

Pestovanie ryže má v Ázii bohatú história a po celé veky sa naň kladú vysoké nároky. Počas celých rokov je kladený dôraz na to, aby bola zachovaná jej naturálna chuť. Na začiatku éry ryže nebola táto plodina určená na konzum ale používala sa z praktického hľadiska. Ryža spolu s kameňmi bola používaná na to, aby rybie mäso vydržalo dlhšie čerstvé. Postupom času sa však vymysleli spôsoby ako rybie mäso udržať čerstvé i mimo tohto procesu a ryža sa začala konzumovať.

Súčasnosť

Dnes zaberajú ryžové polia v Ázii širokú plochu. Na začiatku sú semená ryže namočené a zasedené pod krytom. Až sa ujmú a trochu vyrastú sú presádzané do ryžových polí, ktoré sa vyznačujú vysokou vlhkosťou. Dĺžka jednej rastliny môže dosiahnuť jeden meter. Po vyrastení je ryža zberaná a sušená. Výsledkom je ryža v tvrdom obale, ktorý je pri sushi ryži odstraňovaný, pretože inak by zamedzoval vytvoreniu lepivej ryže. Každý rok je vyprodukovaných viac ako 680 miliónov ton ryže a dopyt po nej stále rastie. Tak boli ryžové polia vytvorené už i v Austrálii a Amerike. Odhaduje sa, že v Ázii je ročná spotreba na jedného obyvateľa približne 150 kg. Dnes je pestovanie ryže plne mechanizované, čo umožňuje dosiahnuť vyšší výnos tejto plodiny.

Ak vás zaujímajú odrody ryže, sushi ryža je odroda s názvom Japonica. Jedným zo základných znakov kvalitnej a dobre pripravenej sushi ryže je mierne nadýchaná teplá ryža, ktorá sa rozpadá na jazyku ale zároveň umožňuje dobrú prípravu a tvarovanie sushi. Neodporúča sa, aby bola ryža príliš stlačená, pretože to kazí celkový zážitok, ktorý by vám konzumácia sushi mala priniesť. Viac o sushi ryži a jej príprave sa dozviete aj na našich kurzoch pípravy Sushi v Nitre