História Wasabi

Wasabi sa už pred mnohými rokmi rozšírilo za hranice Japonska a našlo mnoho priaznivcov vďaka svojej výraznej a ostrej chuti. Postupne jeho chuť prenikla i do oblasti pochúťok ako je zmrzlina alebo čipsy, avšak len málo ľudí tuší, čo wasabi v skutočnosti je. Tušili ste, že wasabi je zelený chren, ktorého ostrá chuť pramení z obsahu izotiokyanátov, ktorých hlavnou úlohou je dráždenie dýchacích ciest, pričom jazyk nie je v ich hlavnej palebnej línii? Smutnou správou je, že často sa pod názvom wasabi nepredáva zelený chren ale len bežný chren, horčičné semeno a zelené farbivo. Pravé wasabi je v Japonsku známe pod označením hon-wasabi a najčastejšie je ponúkané vo forme pasty alebo prášku.

Najznámejšia úloha wasabi je nepochybne v jednom z najobľúbenejších tradičných japonských pokrmov – sushi. V sushi wasabi vytvára výbornú kombináciu s kyslou sushi ryžou a nezameniteľnú harmóniu chuti. Často je wasabi miešané so sójovou omáčkou, ktorá má zmierňovať jeho výraznú ostrú chuť, ale tento krok je mnohými zavrhovaný pre ničenie chuti, ktorou sa wasabi vyznačuje. Veľkou výhodou je, že wasabi dokáže eliminovať plesne a baktérie, ktorých výskyt nie je pri jedlách zo studenej kuchyne vylúčený.

Pestovanie Wasabi

wasabi nitra

Pestovanie wasabi je pomerne náročné a finančne nákladné. To je jeden z dôvodov, prečo je v komerčne dodávaných pokrmoch len malý alebo dokonca žiadny obsah tejto suroviny. Wasabi sa pestuje v chladnejších klimatických podmienkach Japonska a pre svoj rast vyžaduje horskú vodu. Kedysi bolo wasabi vysádzané okolo horských potokov. Pôda v nich je bohatá na minerálne látky a studená voda podporovali jeho kvalitu a dlhý rast. Kým rastlina vyrastie na požadovanú veľkosť trvá to približne 3 – 4 roky. Klasický spôsob pestovania bol však priveľmi nákladný a tak by nedokázal pokryť dopyt. Postupom času tak pestovanie wasabi znížilo svoje nároky a dnes sa pestuje predovšetkým v mokrej pôde.  Týmto spôsobom však nedosahuje takú kvalitu ako tradičný spôsob pestovania, ktorý sa ešte i dnes zachováva. Práve vďaka zložitosti pestovania je dnes tradičné wasabi častokrát nahradzované pastami z chrenu a horčičných semienok.

Z wasabi sa používa celá rastlina – nastrúhaný koreň má výraznú zelenú farbu a lepkavú textúru, stonky a listy rastliny sa zas používajú v nasekanej forme ako príloha k zelenine a polievkam. A zaujímavosť na záver? Wasabi bolo (i je) tak vzácnou plodinou, že ho bolo možné používať i na platenie daní.